Subscribe in a reader

miercuri, 17 decembrie 2008

Nesfanta Treime:Vantu, Danila si Patriciu




Fantomele aliantelor postdecembriste si premierii fantoma, care fac ratingul zilelor de final de an, cauterizeaza amintirea unor realitati destul de costisitoare ale ultimilor 20 de ani. Dar cine mai vorbeste serios azi de Bancorex si FNI? Sigur, Petromidia rezoneaza mult mai acut in memoria colectiva, fiind un laitmotiv al campaniei periodice a micimanului de la "pupa".
Zilele trecute mi-a atras atentia conversatia de la o masa retrasa, de gulere albe, mult mai apretate decat avem ocazia sa vedem pe la taclalele de seara, la televiziunile cu pretentii ca telespectatorii lor sunt mai cu mot.
Ca Patriciu face pe dracu in patru sa-si tina banisorii stransi cu truda cat mai departe de Romanica se stie. Asa cum s-a aflat si cochetarea lui cu ideea de a cumpara Anglo -Romanian Bank, o bancuta romaneasca, detinuta de BCR, dar cu sediul la Londra. "Gulerele" sustin ca toate demersurile sunt conduse de fostul presedinte al BCR, Nicolae Danila, fauritorul istoricei fuziuni cu Bancorex. El cica gestioneaza si o mare parte din banii lui Patriciu, printr-un fond de investitii de la capatul vestic al "drumului matasii". Relatia Patriciu - Nick este veche, BCR fiind unul dintre salvatorii arhitectului cand situatia de la Petromidia era cam maronie (si e vorba de sute de milioane de euro). Imprumuturi pe care le-a gasit si Erste cand a venit in tara.
Marea noutate e ca cel mai bogat om din tara, dupa unele topuri, l-ar fi atras in business-ul anglo-roman pe celebrul parinte al neincrederii in fonduri de investitii, nimeni altul decat Sorin Ovidiu Vantu. Nu zicea lumea ca nu mai are bani, intreaba unul dintre fantii discreti de la masa cu pricina???? A facut un transfer mai mare din conturile personale in cele ale firmelor pentru a plati impozite, il lamureste un comesean, adica firmele lui nu mai au lichiditati, el ar sta inca bine pe cascaval.... Zvonul cu aceasta ne-sfanta treime ar putea avea chiar mult parfum de credibilitate daca ne gandim cu cata patima s-au batut avocatii pohotului din Roman sa-l scoata bazma curata in dosarul BID, desi infractiunile erau deja prescrise.
Cu FSA nu e de glumit! Acum ratiunea lui Patriciu pentru o aliantza atat de "strategica" este complicat de deslusit. Probabil ca dupa modelul celui mai celebru patrician, are nevoie, chiar daca spre toamna vietii, de un Brutus al lui. Sau poate ca si-a pierdut mana la afaceri, dupa cum am putea gandi vazand cum a ingropat ziarul Adevarul. Sau ... Vantu e garantul ca investitia asta va scoate profit prin ravanzarea catre un investitor fara acces in acest moment pe piata din Londra
 
căutare personalizată